Slidgigt i hoften (artrose)

Slidgigt er slitage på den ledbrusk der beklæder knoglefladerne i et led. Slidgigt i hofteleddet kan ske pga mange års belastning eller som følgetilstand til andre sygdomme i hoften fx. tidligere skader. Ved slidgigt kan ledbrusken helt slides af hvilket gør at knoglen under ledbrusken er blottet. Når hofteleddet bruges ved fx. gang, gnider knoglefladerne mod hinanden hvilket giver smerter. Der er ikke altid sammenhæng mellem smerternes intensitet og hvor meget slidgigt der er i hofteleddet.

Forekomst

Hofteleddet er det led i kroppen hvor der oftest er slidgigt. Slidgigt i hofteleddet er meget hyppigt men ikke alle patienter med slidgigt i hofteleddet har smerter.

Symptomer

Der vil ofte være smerter fortil i lysken og på siden af låret og ofte udvikler smerterne sig gradvist. Ved slidgigt er smerterne ofte karakteristiske ved at de kommer når man begynder at bruge leddet, efter kort tids aktivitet bliver smerterne mindre hvorefter de igen bliver mere intense efter noget tid med aktivitet. Der er også forekomme smerter i hvile og om natten.

Behandling

Den ultimative behandling for slidgigt i hoften er indsættelse af en kunstig hofte ved en operation. Før en operation evt. overvejes er det dog vigtigt at andre behandlingsmuligheder er forsøgt først. Dette er smertestillende medicin og øvelser med hofteleddet, en stok kan evt. også have god effekt.