De Quervains syndrom

Den mest almindelige seneskedebetændelse er de Quervains syndrom. Denne seneskedebetændelse er en irritationstilstand af seneskeden på siden af håndleddet der hvor strækkesenerne til tommelfingeren løber under et ligament. Strækkesenerene hæver op, ofte på grund af overbelastning, hvilket medfører irritation ved seneskeden. Senerne kan også være hævet på grund af væskeophobning i kroppen som ved ammende mødre. Navnet ‘de Quervain’ stammer fra den schweiziske læge Fritz de Quervain (1868-1940) som første gang beskrev sygdommen.

Forekomst

De Quervains syndrom ses hyppigere hos kvinder end hos mænd.

Symptomer

Der er smerter ved bevægelse af tommelfingeren da senerne herved glider inde i seneskeden og irriterer. Smerterne kan evt. stråle ud i tommelfingeren eller op af armen. Smerterne er ofte tiltaget gradvist over nogle uger. Man kan ligeledes opleve at det kan være svært at bruge hånden til at gribe om noget.

Behandlingen

Ofte går smerterne over af sig selv ved aflastning af tommelfingeren. Hvis der er længerevarende smerter kan der evt. gives en eller to indsprøjtninger med binyrebarkhormon. Hvis symptomerne fortsætter og anden behandling ikke har hjulpet kan det være nødvendigt med en operation.