Bruskskade i knæet (kondral læsion)

I alle led i kroppen er knoglefladerne dækket af ledbrusk. I knæet er der ledbrusk på lårbenet, underbenet og bagsiden af knæskallen. Ved kraftige slag eller forvridning af knæet kan der opstå en skade på denne ledbrusk.

Forekomst

Bruskskade er en hyppig lidelse i knæet. Enten som eneste læsion eller i forbindelse med meniskskade. Af ukendte årsager kan en lille del af brusken eller knoglen også løsne sig og ‘svømme’ frit rundt i knæleddet (Osteochondritis dissecans).

Symptomer

Der vil ofte være smerter i knæet og knæet kan efter en skade evt. hæve op. Smerterne vil efterfølgende være værst ved belastning af knæet. De fleste beskriver smerterne som en syl der pludselig jages ind i knæet. Hvis der er et frit stykke brusk eller knogle kan det komme i klemme i knæleddet mellem lårbenet og underbenet og medføre aflåsning.

Behandling

Ved en kikkertoperation (artroskopi) i knæet kan det skadede bruskstykke fjernes og defekten oprenses. Kroppen kan ikke danne ny brusk der hvor brusken er gået i stykker men danner i stedet noget bruskarvæv der hvor brusken er gået i stykker. Arvævsdannelsen øges hvis det ødelagte bruskstykke fjernes ved en kikkertoperation. Hvis der er blottet knogle efter oprensning af det løse brusk kan man lave små huller i knoglen således at blodet celler bedre kan danne dette bruskarvæv, såkaldt mikrofragmentering. På trods af dette kan det tage op til flere år før symptomerne forsvinder helt.