Løberknæ (Runners knee)

På ydersiden af låret er der en stor bindevævshinde som går fra hoftekammen til underbenet. Når knæet bøjes og strækkes glider denne bindevævshinde gentagne gange hen over det knoglefremspring der kan mærkes nederst på ydersiden af lårbenet. Lige over dette fremspring sidder en lille slimsæk der beskytter bindevævshinden.

Ved kraftig overbelastning, for eksempel meget løb, kan denne slimsæk blive voldsomt irriteret og gøre ondt. Sygdommen kaldes løberknæ.

Forekomst

Tilstanden er almindelig blandt løbere, både motionist og eliteløbere, men kan også ses ved andre sportsgrene for eksempel  cykling.

Symptomer

Der vil være smerter på ydersiden af knæet ved lårbenets knogleudspring nederst på låret. Smerterne kommer ofte kort tid efter løb eller anden motion er igangsat. Hvile vil ofte lindre smerterne.

Behandling

Behandlingen består i at aflaste slimsækken så den falder til ro igen. Dette gøres ved at undgå de situationer som forårsager smerte. Derudover er det vigtigt at lave øvelser med knæet. Der kan være behov for en indsprøjtning med binyrebarkhormon. Kun i sjældne tilfælde er der behov for operation.