Meniskskade (menisklæsion)

Meniskerne er to halvmåneformede bruskskiver som ligger på hver sin side i knæet. De har form som appelsinbåde. De sidder fast på skinnebenet og hjælper med til at fordele vægtbelastningen og stabilisere knæleddet. En menisk kan revne hvis knæet vrides kraftigt under belastning. Der kan opstå revner på tværs eller langs af menisken og revnen kan sidde ved den tynde kant, som ligger mod knæets midte, eller den tykke kant, som ligger mod ydersiden af knæet. Diagnosen fastlægges oftest ved en kombination af sygehistorien og den klinisk undersøgelse af lægen. MR-skanning giver kun i ca 80 % af tilfælde den rigtige diagnose ved menisklæsion og bruges derfor ikke som standardundersøgelse ved mistanke om menisklæsion.

Forekomst

Skade på menisken er en hyppig tilstand og kan ses hos alle.

Symptomer

Ofte er der stærke nærmest stikkende smerter i knæet. Smerten vil som regel komme og gå, og den kan forværres af fysisk belastning. Smerter udløses især ved vrid i knæet. Det kan derfor være svært at vende sig i sengen. Trappegang kan ligeledes være smertefuldt. Andre symptomer på en meniskskade er aflåsninger i knæet, klik eller gentagne tilfælde af hævelse.

Behandling

Mindre skader på en menisk kan i nogle få tilfælde hele af sig. Her behandles med gradvis optræning, hvor man langsomt bevæger og belaster knæet, så symptomerne ikke vender tilbage. Efter nogle uger kan knæet belastes med øget vægt og i yderstillingerne.

Ved større skader, og hos personer som har vedvarende gener, kan der være god grund til at blive opereret. Ved operationen vil man enten reparere menisken eller fjerne den læderede del af menisken. Hvad der vælges afhænger af, hvor skaden sidder og hvordan skaden ser ud. En meniskskade der ikke behandles kan føre til svær slidgigt.