Betændelse af skulderens slimsække (bursitis)

Slimsækkene i skulderen kan blive irriterede hvorefter de hæver op og fyldes med væske (bursit). Dette giver smerter. Man ved ikke altid hvorfor sygdommen opstår, men overbelastning kan spille ind. Der findes både en akut og kronisk betændelse af slimsækkene.

Forekomst

Betændelse af skulderens slimsæk udgør ca. 15% af alle skulderlidelser. Kronisk bursit ses ofte hos unge voksne og midaldrende.

Symptomer

Ved akut bursit er der kraftige smerter og ofte går der et par dage hvor smerterne forværres. Smerterne er både tilstede når armen bruges og i hvile. Der er ligeledes nedsat funktion af skulderen så det er svært ar bruge armen.

Ved kronisk bursit er smerterne kommet snigende over længere tid. Ofte er smerterne der kun i aktivitet men i perioder kan smerterne også forekomme i hvile.

Behandling

Akut bursitis går oftest over af sig selv efter nogle uger. I mellemtiden er det ofte nødvendigt med smertestillende medicin eller en indsprøjtning med binyrebarkhormon.

Kronisk bursitis har et langvarigt forløb som kan strække sig over flere år. Behandlingen er indsprøjtning med binyrebarkhormon samt skulderøvelser. Kun sjældent er der behov for operation.